Așezată pe malul Dunării, în apropierea orașului Moldova Nouă, comuna Coronini din Caraș-Severin este o localitate cunoscută de turiștii care intră în Clisură, dar, mai ales, de pescari. E greu de făcut o prezentare a imaginii localității și asta pentru că, sub coordonarea actualului primar, Ilie Boboescu, fața comunei se schimbă de la un an la altul, în mai bine și în mai frumos. Școală nouă, primărie nouă, edificii culturale și sociale reabilitate și eficientizate energetic, apă, asfalt, canalizare și … lista poate continua.
Și, pentru că vă spuneam că e greu să-mi aleg cuvintele pentru a descrie acest colț de rai, am ales să citez dintr-o prezentare a localității, găsită pe pe o pagină de socializare, intitulată chiar așa: „Coronini“.
„Comuna Coronini este cea mai nouă colonie românească din Clisura Dunării. Istoria sa este învolburată ca apele fluviului în prag de furtună. În 1859, din porunca grofului Coronini Cronberg, vechii localnici părăsesc vatra veche a satului, Alibeg, și se așează pe malul Dunării. În 1967, comuniștii modifică denumirea comunei și, astfel, dintr-o localitate al cărei nume respira aer burghez, Coronini devine Pescari. Către finalul perioadei comuniste, timp de doi ani, în 1989, comuna se desființează și devine sat aparținator de Moldova Nouă, pentru ca, în anul 1990, să redevină comuna Pescari. În anul 1995, se revine la vechea denumire, aceea de Coronini.
Acest colț al României a fost întotdeauna unul de o frumusețe inegalabilă. Pe de o parte, strălucirile molcome ale Dunării, iar, de cealaltă parte, verdele relaxant al dealurilor și munților cu păduri din apropiere. Dincolo de faptul că această zonă a fost binecuvantată cu atâtea frumuseți, locul prezintă oportunități pentru afaceri turistice profitabile.
Aproape de Coronini, Dunarea și-a săpat drum prin calcare mezozoice. În peretele de calcar de pe malul românesc se deschide gura unei peșteri, „Gaura cu Muscă”. Această peșteră prezintă baraje de travertin, în spatele cărora se acumuleaza laptele de piatră, odontolite și stalactite.
În abruptul din strâmtura Pescari Alibeg se deschide peștera Gaura Chindiei, rezervație arheologică unde au fost descoperite urme de artă rupestră ce aparțin paleoliticului și neoliticului, dar și urme din perioada de locuire protodacică și dacică.
La capătul estic al comunei, în mijlocul Dunării, se afla o stâncă numită de localnici Baba Caia. Stânca respiră legende. Coronenții povestesc despre un cneaz care și-a legat de ea nevasta infidelă, s-o mănânce corbii și s-o bată vânturile năpraznice care învolburează fluviul.
Sus, pe dealul Cula, un turn stingher, nebăgat de nimeni în seamă, stă straja satului. Sunt ruinele cetății Sf. Ladislau, ridicate în secolul al XV-lea împotriva năvălirilor turcești.
Populația comunei Coronini este în mare parte de naționalitate română, iar numărul locuitorilor este de aproximativ 2.000 de suflete“.
O minunată și completă descriere a acestei minunate localități. Aș mai adăuga, poate, că Cetatea Ladislau a fost refăcută de o echipă de constructori și va fi redeschisă circuitului turistic. Și primăria și-a adus aportul, prin construirea unor scări ce duc spre cetate și prin amenajarea unei parcări, la baza dealului, peste care se ridică cetatea, din care mai pot fi zărite astăzi doar vestigii istorice. Și încă un amănunt: anul trecut, comuna Coronini a fost declarată obiectiv turistic de interes local, lucru ce va permite administrației locale să atragă mai ușor fonduri europene pentru modernizarea și promovarea localității.
Sursa: reper24.ro