Trei comune din Caraș-Severin au devenit stațiuni turistice de interes local

Guvernul României a adoptat astăzi, 13 iulie, Hotărârea prin care 17 localități din România au fost atestate ca stațiuni turistice de interes local. Printre acestea se află și trei comune din Caraș-Severin.

Comunele Berzasca, Coronini și Mehadia sunt, începând de astăzi, stațiuni turistice de interes local. Acest statut ce va facilita accesul la finanțări europene nerambursabile destinate dezvoltării turismului, atât pentru administrațiile locale cât și pentru operatorii economici și, implicit, prin impactul avut în sectoare conexe – transporturi, construcții, agricultură, artizanat și comerțul cu amănuntul – va genera dezvoltare economică și creşterea calităţii vieţii în aceste zone.

„Felicitări tuturor comunităților care au devenit astăzi stațiuni turistice! În perspectivă, acestea pot opta pentru înființarea unei Organizații de Management al Destinației, dezvoltată la nivel local, pentru care se impune, printre criteriile minime obligatorii, deținerea acestui statut sau existența a cel puțin 100 de locuri de cazare în structurile clasificate. Totodată, reprezentând poli de dezvoltare turistică, stațiunile vor beneficia de noi oportunități de a atrage investitori, fapt ce va încuraja o prezență tot mai mare a turiștilor în aceste zone”, a declarat ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Constantin-Daniel Cadariu.

Atestarea ca stațiune de interes local, aprobată astăzi prin Hotărâre de Guvern, a fost realizată la solicitarea autorităţilor administraţiei publice locale, în urma verificării îndeplinirii criteriilor legale, inclusiv prin vizite în teren efectuate de specialiștii din cadrul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului. Astfel, comuna Berzasca a întrunit un punctaj de 180 de puncte la criteriile suplimentare, față de de minimul de 90 de puncte necesare pentru atestarea ca stațiune turistică de interes local, Coronini – 150 de puncte, iar Mehadia – 120 de puncte.

Argumentele turistice ale celor trei comune cărășene

Pe raza celor trei stațiuni de interes local există, în momentul de față, în total, 540 de locuri de cazare în unități clasificate: Berzasca – 199 de locuri de cazare din care 138 de locuri clasificate la categoria 3 stele/margarete; Coronini – 166 de locuri din care 136 la 3 stele/margarete și Mehadia – 175 de locuri de cazare din care 149 sunt clasificate la 3 și 4 stele/margarete.

Comuna Berzasca este situată în Clisura Dunării, fiind cea mai sudică localitate de frontieră din Caraș-Severin. Pentru această comună, la fel ca și pentru Coronini, situată, de asemenea, în Clisura Dunării, fluviul reprezintă principalul vector de dezvoltare turistică. Pentru cea de-a treia stațiune de interes local, Mehadia, situată în partea de sud-est a județului, principalul atu îl reprezintă poziția geografică avantajoasă, în raport cu traseele de circulație rutieră, intravilanul localității dezvoltându-se, în cea mai mare parte, de-a lungul drumului european E70 (Giurgiu – București – Craiova – Drobeta-Turnu Severin – Caransebeș – Timișoara – punct de frontieră Stamora Moravița cu Serbia). În toate cele trei zone, atracțiile naturale, completate de cele istorice și culturale, sunt extrem de diverse.

În comuna Berzasca pot fi vizitate: Biserica ortodoxă „Sf. Arhangheli Mihail si Gavril” (sat Berzasca) – cea mai veche biserică românească din Clisura Dunării (1772); Cetatea dacică de la Stenca Lubcovei, situată între localitățile Liubcova și Berzasca; Cetatea Dranco de pe Dunăre – Cetatea Drencova, care a reprezentat punct de apărare în luptele antiotomane pe Dunăre; Mănăstirea de pe Valea Siriniei (ruine) cu hramul „Sfântul Nicolae” (sec. XII – XVI). La capitolul obiective naturale, în comuna Berzasca pot fi consemnate: Valea Siriniei, care oferă acces ușor către unul dintre cele mai idilice și izolate sate din Banat: Bigăr; Peștera Zamonița și Clisura Dunării. Plecând din Berzasca pot fi făcute drumeții montane spre mai multe obiective turistice, cum ar fi: neck-ul vulcanic Trescovăț sau peșterile de la Dumbrăvița Mică, Pepa, Voinicovăț și Cleanțul Pânzii, situată în Munții Almăjului, pe Valea Berzasca și Valea Chiacului. În zonă sunt organizate și o serie de evenimente cu specific local: Ruga; Festivalul național de muzică ușoară pentru copii și tineret „Ritmuri in Mileniul Trei”; Festivalul Hora Etniilor; Festivalul de muzică ușoară Berzasca Balkan Fest.

În comuna Coronini, principalele puncte de atracție le reprezintă Cetatea de pe Dealul „La Culă”, situată la o altitudine de aproximativ 40 de metri față de nivelul apei, și Stânca Babacaia, un colț de aproximativ 7 metri peste nivelul normal al Dunării, singura apariție de acest fel, pe distanța de 140 de kilometri de la Baziaș la Gura Văii, și Peștera Gaura cu Muscă. Cea mai importantă tradiție a comunei Coronini este nedeea (ruga), sărbătoarea localității care reprezintă hramul bisericii. Fășancul este o altă manifestare etnofolclorică care se întâlnește în zona Clisurii și a Banatului Montan. Din 2013, Primăria Coronini organizează anual, la 1 Mai, în Valea Văradului, Târgul Mare de Primăvară de la Coronini. De asemenea, în zonă se poate practica turism culinar – pregătirea meniurilor tradiționale la Coronini: ciorba de pește, saramura de pește, iar la Sfânta Elena: pâinea cehească coaptă la cuptor pe vatră cu lemne, friptură de porc cu găluști din cartofi și varză, gulaș din carne cu găluște din aluat dospit și legume.

Mehadia, cunoscută ca așezare din timpuri străvechi, are numeroase obiective turistice care atrag vizitatori din categorii diverse: arii protejate – Parcul Național Domogled Valea Cernei; rezervațiile Coronini – Bedina, Belareca, Iardaștița, Râpa Neagră și Valea Greațca; monumente istorice de interes național – castrul roman Praetorium (Ad-Mediam) – cea mai veche mărturie care atestă urme de locuire pe acest teritoriu; necropola medievală timpurie „Valea Bolvaşniţei”; Cetatea Medievală Mehadia, ridicată de familia nobiliară Gutkeled, între anii 1263-1270; bisericile ortodoxe construite în secolele XVIII-XIX, dar și Biserica Catolică cu hramul „Toți Sfinții”, construită în anul 1793, în timpul domniei împărătesei Maria Tereza; trasee turistice montane; Principalele evenimente locale organizate în zonă sunt Simpozionul „Serbările Cetății Mehadia”, Balul Izmenelor, Măsuratul oilor, Nedeia, Festivalul datinilor și colindelor.

Prin Hotărea de Guvern adoptată astăzi, au mai fost atestate ca stațiuni turistice de interes local următoarele localități: orașul Pecica – județul Arad; municipiul Marghita și comuna Vadu Crișului – județul Bihor; comunele Corund și Zetea – județul Harghita; comuna Săpânța – județul Maramureș; comunele Moldovița, Panaci, Putna, Șaru Dornei și Vama – județul Suceava; orașele Deta și Jimbolia – județul Timiș și comuna Mălaia – județul Vâlcea. De asemenea, statutul orașului Vișeu de Sus din județul Maramureș a fost schimbat din stațiune turistică de interes local în stațiune turistică de interes național.

Până la acest moment, în România sunt atestate 54 de stațiuni turistice de interes național și 112 de interes local.