Cehii scriu o pagină frumoasă de istorie în Banat! 200 de ani – Sfânta Elena!

Cine n-a fost vreodată la Sfânta Elena, nu-și poate închipui că există așa ceva în Caraș-Severin, în România. Este sentimentul care te încearcă după ce ai reușit să iei contact cu aceste meleaguri de un pitoresc absolut, cu oameni care știu să pună mâna la lucru și mai puțin să facă „impresii artistice“, cu modul în care știu atât de bine să se organizeze și să-și reverse din bunătatea lor, fără ca tu, trecătorule, să ai nevoie de altceva mai mult.

Spun toate acestea după un periplu de trei zile în mijlocul acestei comunități care a sărbătorit „primii“ 200 de ani de la momentul la care cetățeni ai Cehiei secolului al XIX-lea au sosit pe dealurile din imediata apropiere a Coroniniului, de unde Dunărea îți zâmbește în fiecare dimineață.

Momente memorabile au fost pregătite în detaliu de reprezentanții Uniunii Democratice a Slovacilor și Cehilor din România, artizan al întâlnirii fiind viceprimarul comunei Coronini, Petru Hruza, fiu al satului Sfânta Elena, care a oferit și de această dată măsura lucrului bine făcut. I-au oferit întregul lor suport Ștefan Bouda – președintele UDSCR Filiala Banat Sud, Excelența Sa Halka Kaiserová – ambasador al Republicii Cehia la București, Ștefan Bouda – președinte al UDSCR Filiala Banat Sud și, evident, primarul comunei Coronini, Ilie Boboescu.

Deasupra norilor, la Sfânta Elena – trei zile de sărbătoare cu zâmbetul pe buze și sufletul larg deschis!
La evenimentele care au marcat bicentenarul existenței localității Sfânta Elena au ținut să ia parte Jiří Krátký – reprezentantul Guvernului Republicii Cehia pentru afacerile externe, Tomáš Kuchta – Ambasador al Republicii Cehia la Belgrad, o serie de deputați din Parlamentul Republicii Cehia, Ștefan Moțec – Consul Onorific al Republicii Cehia la Timișoara, Adrian Miroslav Merka – deputat al UDSCR în Parlamentul României, deputatul Silviu Hurduzeu, reprezentanți ai Consiliului Județean și ai Instituției Prefectului din Caraș-Severin, conf. univ. dr. ing. Cristian Chioncel – prodecan al Universității Babeș- Bolyai – Centrul Univ. Reșița, directorul CCD Caraș-Severin -prof. Ionuț Gârtoi, metodist CCD – prof. Viorica Galben, insp. școlar general adj. prof. Petru Belciu și inspector specialitate minorități – Ana Filca, primari din localitățile Banatului de Munte unde trăiesc etnici cehi, Sichevița, Gârnic, Șopotu Vechi, preoți de diferite confesiuni și sute de oaspeți din Cehia.

După o liturghie în care au fost pomeniți înaintașii care și-au făcut primele case în satul de astăzi Sfânta Elena, cehii sau pemii, cum li se mai spune în Banat, au pornit spre locul de desfășurare al acțiunilor culturale, un platou învecinat unui mini-lac și-n imediata apropiere a pădurii, unde s-a putut ajunge în condiții decente, grație asfaltului turnat pe toate străduțele acestui sat, care se regăsește turnat și semnalizat chiar și în vârf de deal, aproape de eoliene.

Merită să remarcăm în scurta noastră expunere și travaliul omniprezentei Iana Mleziva – reprezentanta unionalei UDSCR și realizatoarea unor emisiuni radiofonice premiate în limba maternă, cea care, cot la cot cu neobositul „vice“ Petru Hruza, a încercat și a reușit să „împace“ pe toată lumea. Nu mai puțin importante au fost expunerile pe simeze ale artiștilor plastici Iosef Mleziva și Vaclav Mleziva, dar și standul de carte unde au fost lansate cu această ocazie o serie impresionantă de cărți și volume în limba cehă.

Vreme de trei zile, pe scena amplasată pe platoul din Sfânta Elena, au evoluat o seamă de artiști locali dar și din zonele unde cehii continuă să reprezinte o comunitate vocală: Eibenthal, Ravensca, Gârnic.

Cel mai bun gulaș, gătit la final de săptămână la Sfânta Elena!
Ziua de sâmbătă a fost dedicată, într-o mare măsură, concursului de gătit gulaș, unde au fost prezente atât echipe de bucătari din Banatul Montan, cât și „chefi“ profesioniști din Cehia și Slovacia. În cele din urmă, juriul competent care a degustat fiecare gulaș gătit cu această ocazie și care a avut-o ca președinte pe doamna Ambasador Halka Kaiserová, a declarat câștigătoare echipa din Sfânta Elena, urmată de bucătarii din Cehia, în ciuda faptului că anul acesta slovacii au încercat un inedit gulaș cu boabe mari de fasole, care nu ne-a lăsat indiferenți.

Oricum, atmosfera a fost una de bucurie pentru toți participanții, la finele aprigei competiții berea a curs din plin, iar în mai puțin de două ceasuri, în ceaune nu a mai rămas decât … o poveste a unui concurs de gulaș petrecut într-o după-amiază superbă de 19 august.

Duminica ce a încheiat manifestările culturale care au marcat cei 200 de ani de atestare documentară la Sfânta Elena, au început din nou cu o slujbă și o devoțiune ecumenică pe care au marcat-o preoți romano-catolici și pastori baptiști, urmată de o serie de filmulețe – mărturii ale unor cetățeni care au plecat din Sfânta Elena, dar nu și-au uitat niciodată rădăcinile dragi de aici.

Absolut impresionant a fost și teatrul muzical prin care membrii comunității din satul de deasupra Coroniniului au evocat clipele care au marcat istoria celor două secole de existență a comunității cehilor de la Sfânta Elena, descălecarea și începuturile cehilor pe aceste meleaguri, greutățile și frământările lor, dar și concluzia că indiferent de locurile pe unde vor ajunge, acasă va rămâne de-a pururi Sfânta Elena din Clisura Dunării. O scenetă muzicală îndelung lucrată, asupra căreia s-a aplecat cu întreaga ei pricepere prof. Clara Ihova, cehoaica dornică să-i învețe lucruri noi și partituri la vioară pe tinerii cehi de aici, din România.

Trei zile de încărcătură emoțională, de bucurie și de împărtășire a tradițiilor, obiceiurilor și meșteșugurilor care încă ne aduc aminte despre frumusețea unei comunități ce nu s-a lăsat cotropită de trendurile și modernismul unor vremuri efemere.

Felicitări tuturor celor care au pus umărul la realizarea acestui eveniment deosebit „200 de ani Sfânta Elena“, la care am fost părtaș, o ediție pilot a unui festival ce ar putea continua anual, după modelul Eibenthal și Gârnic.

La Mulți Ani, Sfânta Elena!

Sursa: reper24.ro